Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Expo Sweet to największe w Polsce targi branży cukierniczej i lodziarskiej.   W związku z dynamicznym rozwojem cukiernictwa i lodziarstwa odwiedzają  je osoby z Polski i zagranicy (głównie Czech, Austri, Białorusi, Ukrainy, ale także z Włoch).Oprócz części targowej zaplanowane były liczne Mistrzostwa Polski w dekoracji tortów dla mistrzów i uczniów cukiernictwa. Targi odbywały się przez kilka dni 17-20.02.2019r. Młodzież naszej szkoły  z kl IV-II TG i TŻ odwiedziła targi i podziwiała wyczyny twórcze mistrzów  w cukiernictwie, próbowali nowości smakowe i podziwiali arcydzieła cukrowe.

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Pomysł zorganizowania warsztatów kompetencji interpersonalnych został zainspirowany potrzebami przyszłych pracowników – absolwentów szkoły z powodu ogromnego znaczenia powyższych kompetencji na rynku pracy. Termin „umiejętności interpersonalne” pojawia się niemal w każdym ogłoszeniu o pracę – jeśli nie bezpośrednio, to poprzez określenie pewnych wymaganych dla danego stanowiska umiejętności.

W czasie warsztatów uczniowie pod kierunkiem p. Alicji Prendeckiej poznają zasady nawiązywania kontaktu z innymi oraz przystosowania do nowych warunków(adaptacji społecznej). Zdobywają umiejętności komunikacyjne: uważnego słuchania, nadawania, przemawiania, zarządzania przekazem niewerbalnym i werbalnym. Poznają sztukę prowadzenia negocjacji oraz rozwiązywania konfliktów, a także zasady efektywnej pracy zespołowej. Biorą udział w ćwiczeniach budujących empatię i poczucie własnej wartości. Uczą się, jak podejmować decyzje i jak radzić sobie z sytuacjami stresowymi oraz jak rozwijać asertywność.

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Sprawdź co jesz! Czy etykiety na produktach spożywczych nie kłamią? To tematyka warsztatów z analizy i oceny żywności, które skierowane są przede wszystkim do tych, którzy chcą poszerzyć swoje umiejętności analityczne o analizę żywności i jej składników, ale również do wszystkich, którzy są zainteresowani badaniem tego, co jedzą i piją.

W trakcie zajęć uczniowie pod kierunkiem p. Alicji Prendeckiej poznają podstawowe zasady dotyczące pobierania próbek żywnościowych do analiz. Poznają oznaczanie i analizę zawartości wody i suchej masy w produktach spożywczych. Określają zawartość ekstraktu w różnych produktach. Oznaczają i analizują kwasowość i zawartość kwasów w różnych produktach. Badają zawartość soli i porównują z normą. Określają zawartość tłuszczu w niektórych produktach. Badają zawartość białek oraz cukrów w produktach. Oznaczają zawartość witaminy C. Wykonują analizę jakościową i ilościową w wodzie i określają jej przydatność do picia.

 

©2019 Zespół Szkół nr 4 Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Wałczu. All Rights Reserved. Designed By JoomShaper

Search