XXI Ogólnopolska Olimpiada Wiedzy o Żywności
W dniach 14-15 marca 2019 r. w Poznaniu odbył się III etap centralny Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności. Brała w nim udział uczennica klasy IV Technikum Technologii Żywności Alicja Furman pod opieką prof. Alicji Prendeckiej. W etapie centralnym uczestniczyło 45 uczniów z całej Polski kształcących się na kierunkach żywnościowych. Organizatorem Olimpiady jest Uniwersytet Przyrodniczy i Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu. Olimpiada na szczeblu centralnym obejmowała trzy części: test, odpowiedzi ustne i quiz z wiedzy zawodowej. Wiedzę uczestników oceniała Komisja pod przewodnictwem prof. dr hab. Jana Michniewicza i prof. dr hab. Jana Pikula z Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu. Dodatkową atrakcją dla uczestników było zwiedzanie Poznania, oraz Katedry Biotechnologii i Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu. Podsumowanie Olimpiady odbyło się w zabytkowej Sali Kolegium Rungego. Nasza uczennica Alicja Furman uzyskała tytuł finalisty etapu centralnego. Gratulujemy sukcesu i dużego zaangażowania uczennicy.
Alicja Prendecka
Irena Kubera-Dembe