Ogólnopolska Olimpiada Wiedzy o Żywności
Uczniowie Technikum Zawodowego nr 3 w Zespole Szkół nr 4 Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Wałczu chętnie uczestniczą w konkursach i olimpiadach zawodowych. Jedną z olimpiad z wieloletnią tradycją w szkole jest Ogólnopolska Olimpiada Wiedzy o Żywności. W tym roku szkolnym odbyła się XXIII edycja tej Olimpiady. Jest to Olimpiada ogólnopolska wpisana do wykazu olimpiad MEN i CKE. Organizatorem Olimpiady jest Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego i Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu.
Olimpiada Wiedzy o Żywności przeprowadzana jest w trzech etapach:
- etap szkolny (odbył się 23 października 2021r. ),
- etap okręgowy (26 listopada 2021 r.)
- etap centralny ( 28 marca 2022 r.).
W tym roku szkolnym ze względu na stan epidemiczny organizatorzy przeprowadzili Olimpiadę w wersji on-line na platformie testportal.
W naszej szkole w Olimpiadzie brali udział uczniowie klas II, III, IV Technikum Żywienia
i Usług Gastronomicznych. Komisja konkursowa po przeprowadzeniu etapów szkolnych zakwalifikowała do etapu okręgowego 7 uczniów z naszej szkoły. Byli to następujący uczniowie: Aleksandra Kaczir, Iwona Aleksandrowicz, Martyna Pilecka, Julia Szcześniak, Kamila Buczkowska, Bartosz Skoczek, Piotr Wachowski. Etap okręgowy polegał
na rozwiązaniu w określonym czasie testu i udzieleniu odpowiedzi na pytania problemowe
z zakresu produkcji żywności.
Po przeprowadzeniu etapu okręgowego do III etapu centralnego Olimpiady zakwalifikowała się uczennica klasy III TG po szkole podstawowej Aleksandra Kaczir.
Etap centralny odbył się 28 marca 2022 r. Uczestnicy musieli w ciągu 60 minut rozwiązać test składający się ze 100 pytań. Laureatami Olimpiady zostali uczniowie, którzy uzyskali powyżej 75% punktów możliwych do zdobycia, tytuł finalisty uzyskali uczniowie, którzy zdobyli minimum 60% punktów możliwych do zdobycia.
Miło nam zakomunikować, że uczennica Aleksandra Kaczir uzyskała tytuł finalisty XXIII Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności.
Ola ma zapewnione zwolnienie z egzaminu zawodowego w części pisemnej i wstęp na wybrane kierunki studiów bez postępowania kwalifikacyjnego.
Uczennica przygotowywała się do Olimpiady pod kierunkiem nauczycieli przedmiotów zawodowych Ireny Kubery-Dembek i Agnieszki Cierpikowskiej.
Ciekawostką świadczącą o determinacji naszych uczniów niech będzie fakt, że w dniach kiedy odbywał się etap szkolny i okręgowy Olimpiady ( w godzinach popołudniowych), nasi uczniowie uczestniczyli w szkole w kursie baristy i sommeliera w ramach projektu unijnego.