Obserwuj nas:

kierunek

Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych

Opis kierunku

Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych to zawód coraz częściej poszukiwany ze względu na zapotrzebowanie specjalistów ds. żywienia człowieka i organizacji usług gastronomicznych.

Kwalifikacje w zawodzie:

  • sporządzanie potraw i napojów
  • organizacja usług gastronomicznych 


Czego nauczysz się wybierając ten zawód? 

  • określać zasady prawidłowego żywienia w zależności do oczekiwań, 
  • planować, organizować, prowadzić działalność produkcyjną, handlową i rachunkową w zakładach gastronomicznych,
  • sporządzać dekoracje i ekspedycje potraw i napojów,
  • promować własne produkty i usługi oraz dbać o wizerunek zakładu gastronomicznego,
  • stosować nowoczesne metody i techniki zarządzania, prowadzić obiekty zbiorowego żywienia.

Technik żywienia i usług gastronomicznych będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • planowania i organizacji żywienia w zakładach żywienia zbiorowego i żywienia rodziny,
  • projektowania i aranżacji wnętrz sal konsumpcyjnych,
  • funkcjonalnego urządzenia zakładów gastronomicznych,
  • sporządzania potraw i napojów zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia,
  • organizowania imprez okolicznościowych i usług cateringowych,
  • współpracy w zespole i komunikacji interpersonalnej,
  • planowania i kalkulowania kosztów produkcji,
  • przyjmowania i realizacji zamówień na usługi gastronomiczne. 

 

Kontynuacja nauki

Zdobyte kwalifikacje w zawodzie technik Żywienia i usług gastronomicznych mogą być podwyższone poprzez kontynuację nauki w szkołach wyższych na kierunku technologia żywności, żywienia człowieka, dietetyka, hotelarstwo i turystyka, nauki konsumenckie, nowoczesna organizacja i zarządzanie w gastronomii oraz innych kierunkach pokrewnych.

Zobacz inne kierunki jakie oferujemy

Klasa humanistyczna

technik hotelarstwa

technik informatyk

technik żywienia i usług gastronomicznych

technik ekonomista

technik weterynarii

Technik urządzeń
i systemow energetyki odnawialnej

technik obsługi turystycznej

Klasa humanistyczna

technik hotelarstwa

technik informatyk

technik żywienia i usług gastronomicznych

technik ekonomista

technik weterynarii

Technik urządzeń
i systemow energetyki odnawialnej

technik organizacji turystyki

Informacja.

W związku z zawieszeniem zajęć stacjonarnych
w szkołach na terenie całego kraju,
w terminie od 24.10.2020 r do 08.11. 2020 r. uczniowie przechodzą w tryb zdalnego nauczania.

Budynek szkoły będzie zamknięty dla osób
z zewnątrz.

W razie konieczności załatwienia sprawy proszę
o kontakt telefoniczny z sekretariatem
nr tel. 733130565 /lub 672583059
bądź za pomocą poczty e-mail: sekretariat@rcku.pl